10-numeroinen nimike, joka on jokaisella tuotteella vienti- ja tuontilähetyksissä. Sen perusteella määräytyy maksettava tulliprosentti. Tullinimikkeistä lisää Fintaric tullinimikepalvelussa.
Kun tilaat FOB tai EXW ehdolla voit itse määritellä kenen kanssa toimit ja mitä reittiä lähetyksesi kulkee. Kun olet tilaamassa/tilannut tavaraa, ota meihin yhteyttä niin mietimme yhdessä parhaan kuljetusmuodon lähetyksellesi.
Suosittelemme käyttämään FOB tai EXW toimitusehtoa, sillä ne tulevat yleensä edullisemmaksi kuin muut vaihtoehdot. Näin pystytte lisäksi hallitsemaan rahtejanne paremmin ja voitte toimia saman tutun huolintaliikkeen kanssa. Vakuutuksen voitte ottaa myös teidän omalta vakuutusyhtiöltänne ja vahingon sattuessa, on huomattavasti helpompaa hoitaa asiaa suomalaisen vakuutusyhtiön kanssa kuin esim. kiinalaisen toimijan kanssa.
FOB ja EXW ehdossa vastaanottajan tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Lähettäjä valitsee mitä kuljetusliikettä käytetään ja vastaa rahdista Suomeen asti. Erityisesti kappaletavaralähetyksissä on riskinä, että kuljetusketjuun mahtuu monta välikättä ja joka kerryttää yllättäviä kuluja vastaanottajan maksettavaksi. Emme suosittele tämän toimitusehdon käyttämistä, sillä se usein osoittautuu kokonaisuudessaan muita toimitusehtoja kalliimmaksi.
CIF/CPT ehdossa lähettäjän tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Lähettäjä on maksanut lähetyksen teille ovelle asti, joten ainoastaan tullaus ja viralliset kulut tulevat teidän maksettavaksi.
DAP ehdossa lähettäjän tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Ilmoita meille lähetyksen tiedot niin kilpailutamme lentorahdin agenttiemme avulla. Kun löydämme teille sopivan vaihtoehdon, paikallinen agentti ottaa lähettäjään yhteyttä ja laitamme lähetyksen matkaan.
FCA ja EXW ehdossa vastaanottajan tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Lähettäjä valitsee käytettävän lentoyhtiön sekä reitityksen ja vastaa rahdista Suomeen asti. Edullisimmat lentovaihtoehdot kulkevat usein monen välipysähdyksen kautta, mikä voi pidentää kuljetusaikaa yllättävän paljon.
CIF/CPT ehdossa lähettäjän tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Lähettäjä on maksanut lähetyksen teille ovelle asti, joten ainoastaan tullaus ja viralliset kulut tulevat teidän maksettavaksi.
DAP ehdossa lähettäjän tulee huolehtia kuljetusvakuutuksesta.
Voimme hoitaa vientilähetyksesi kappaletavaralle, merikontille, autokuljetukselle, lento- tai kuriirilähetykselle, tarvittaessa ovelta ovelle. Ota yhteyttä niin selvitämme teille parhaan vaihtoehdon!
Vientiselvitystä varten tarvitsemme viejän EORI-numeron, kauppalaskun (Commercial invoice) sekä tullinimikkeen (HS-code). Lisäksi tarvitsemme tiedon lähetyksen poistumispaikasta, eli esimerkiksi Euroopan kauttakulkusatama.
Tullausta varten tarvitsemme maahantuojan EORI-numeron, kauppalaskun (Commercial invoice), pakkauslistan (Packing list), tullinimikkeen (HS-code) sekä mahdolliset alkuperätodistukset (esim. GSP / Certificate of origin).
Mikäli luovutusehto on B/L:ää vastaan, tulee originaali B/L (Bill of Lading) lähettää meille postitse.
Kun lähetyksenne on saapunut, teemme tuontitullauksen puolestanne. Kun saamme Tullilta luovutuspäätöksen, hoidamme tarvittavan dokumentoinnin terminaalin kanssa. Tämän jälkeen lähetys onkin valmis jatkamaan matkaansa.
Lisää ohjeita löydät Tullin nettisivuilta.
Todistus tavaran alkuperästä, joka oikeuttaa joidenkin tuotteiden kohdalla tullialennukseen ja joillekin tuotteille se on pakollinen (esim. tekstiileille). Saat todistuksen lähettäjältä.
Tullin tietojärjestelmään liittyvä ilmoitusmaksu
Lentorahtikirja, joka kulkee lähetyksen mukana. Sisältää lennon ja lähetyksen tiedot.
Rahdinkuljettajan antama kuljetusasiakirja merikuljetuksissa, joka on todiste kuljetussopimuksesta ja sitoumus ainoastaan sille, joka esittää alkuperäisen konossementin. Tämän asiakirjan saat lähettäjältä. Tarvitsemme asiakirjan alkuperäisenä, mikäli lähettäjä ei ole sitä vapauttanut (telex release, surrendered).
Tullausarvo, joka määräytyy rahdin ja kauppalaskun summan perusteella. Kun kuljetusehtona on CIF, rahti on jo sisällytetty kauppalaskun arvoon.
Autokuljetusten rahtikirja, jonka kuljetusliike laatii. CMR kulkee usein lähetysten mukana.
Täysi merikontillinen tavaraa
Hiilirajamekanismi on Euroopan unionin keino estää päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Tämä koskee EU:n ulkopuolelta tuotavia tiettyjä tuotteita, joita kutsutaan CBAM-tuotteiksi. Hiilirajamekanismin aikana maahantuojien on raportoitava CBAM tavaroiden päästötiedot. 1.1.2026 alkaen maahantuoja tarvitsee CBAM-tavaroiden tuontiin valtuutetun CBAM-ilmoittajan luvan.
Lue lisää Tullin nettisivuilta.
Sopimuslauseke, joka määrittää vastuun ja maksujen jakautumista kuljetuksen osapuolten välillä.
Kappaletavaraa, eli vähemmän kuin täysi kontti
Tullin ja ALV:n summaan perustuva prosentuaalinen palvelumaksu, joka veloitetaan silloin kun tullauksessa käytetään asiamiehen tullivakuutta. Yrityksellä voi myös olla oma tullivakuus.
Rahdin asiakirjojen käsittelyvaihe terminaalissa. Tämän vaiheen jälkeen lähetys voidaan luovuttaa terminaalista kuljetusliikkeelle tai lopulliselle vastaanottajalle.
Tilavuuden tai painon mukaan määräytyvä laskennallinen paino, jota käytetään rahdin ja/tai kotimaan kulujen hinnoittelussa.
Kontin kuljetusalusta, joka mahdollistaa kontin laskemisen maahan purkauksen tai lastauksen ajaksi.
Tarvitaan, kun EU:n ulkopuolista tavaraa siirretään EU:n sisällä ennen sen tullaamista tai maasta poistumista.
10-numeroinen nimike, joka on jokaisella tuotteella vienti- ja tuontilähetyksissä. Sen perusteella määräytyy maksettava tulliprosentti. Tullinimikkeistä lisää Fintaric tullinimikepalvelussa.